Recept: pastinaak-truffel soep

Recept: pastinaak-truffel soep

Je ziet een kom met pastinaak-truffel soep, een glas rode wijn en kerstverlichting op de achtergrond

Mag jij dit jaar koken met kerst? Ben je van plan om een uitgebreid 10-gangen diner op tafel zetten of houd je het liever simpel? Wat je plan voor kerst ook is, een licht soepje valt altijd in de smaak tussen alle gerechten door. Een van onze chefs heeft zijn all-time favourite kerst soep recept uitgeschreven, namelijk pastinaak-truffel soep. Nu kunnen niet alleen zijn familie en vrienden, maar iedereen er van genieten! Oh, en verschillende collega's hebben de soep al mogen proeven en iedereen was groot fan!

Scroll verder voor het vegan pastinaak-truffel soep recept. Een belangrijke noot: truffel is niet altijd vegan. Wij gebruiken de truffelolie van Liquido d'Oro, Te krijgen bij Ekoplaza. Deze is gemaakt met behulp van verschillende gefermenteerde producten en het de boomwortels uit gebieden waar truffels groeien.

Wat heb je nodig voor pastinaak-truffel soep:

voor de soep:

  • 600 gram pastinaak
  • 1250 ml water
  • 3 bouillon blokjes
  • 10 gram gedroogde porcini
  • 2 witte uien grof gesneden
  • 2 tenen knoflook gekneusd
  • 1 tl gedroogde of verse tijm

voor de duxelles:

  • 250 gram champignons
  • 1 teen knoflook, gekneusd
  • 1 tl gedroogde tijm

voor de garnering:

  • 12 blaadjes salie
  • Truffel olie ter garnering

Hoe maak je de pastinaak-truffel soep:

  • Schil de pastinaken met een dunschiller en snij de bovenkant en de onderkant eraf.
  • Bewaar de schillen, deze kunnen we bewaren om later garneringen van te maken.
  • Snij de pastinaak in grove stukken en doe deze in een pan met het water, bouillonblokjes, gedroogde porcini, ui, knoflook en tijm.
  • Breng het geheel aan de kook en zet op een zacht vuur totdat de pastinaken volledig gaar zijn, ongeveer 25 minuten.
  • Blend het geheel nu in een blender(voor het meest romige resultaat) of met een staafmixer tot een egale gladde soep. Maak verder op smaak met zout en peper.
  • Voor de duxelles: als je een keukenmachine hebt: snij de paddenstoelen in grove stukken en puls deze samen met de knoflook en tijm tot een grove pasta vormt waarin de structuur van de paddenstoelen nog net terug te zien in.
  • Als je geen keukenmachine hebt, hak de paddenstoelen met de hand helemaal fijn totdat je dezelfde textuur bereikt hebt.
  • Zet dan een koekenpan op het vuur met niks daarin. Als deze warm is kan je de duxelles in de pan doen.
  • Bak dit aan totdat al het vocht helemaal verdampt is. De duxelles is nu klaar, optioneel: blus de paddenstoelen nog even af met 125ml witte wijn.
  • Zet nu een frituur op 140 graden en frituur de afsnijsels van de pastinaken totdat ze krokant zijn, ongeveer 6 minuten. Laat ze dan uitlekken boven keukenpapier en breng op smaak met zout. (Als je geen frituur hebt kun je ook de afsnijsels van de pastinaken inwrijven met wat olie en op 150 graden in de oven bakken tot ze krokant zijn)
  • Zet de frituur op 175 graden en frituur de blaadjes salie kort, zo'n 30 seconde, totdat ze donker groen zijn. (Als je geen frituur hebt kun je de blaadjes salie ook kort in een pan met olie bakken)
  • Voor het uitserveren; kies een diepe kom en plaats een grote eetlepel van de paddenstoelen duxelles in het midden van het bord. Schep nu de soep er omheen zodat de duxelles nog net boven de soep komt. Garneer nu rondom de duxelles de soep af met de pastinaak chips, gefrituurde salie en truffelolie. Zie de foto hieronder voor het voorbeeld!
Je kunt de pastinaak-truffel soep opdienen op deze manier voor een speels effect.
Je kunt de pastinaak-truffel soep opdienen op deze manier voor een speels effect.

Heb je de pastinaak-truffel soep gemaakt! Laat het ons dan vooral weten via instagram, we zijn benieuwd!

En wil je ook nog een lekker warm drankje voor na het kerstdiner? Kijk dan hieronder voor ons Mexican Hot chocolate recept!

Mexican hot choco recept.

Deel