Recept: Bacon van bananenschil
Bij Gys streven we ernaar om zo min mogelijk food waste te hebben. Dit doen we door zoveel mogelijk van onze groente en fruit-schillen en andere voedselresten die overblijven (en die vaak als “afval” worden bestempeld) op een andere manier te gebruiken. Zo vind je bij ons bijvoorbeeld brassica op de kaart. Brassica is een salade die wij maken van onderdelen van groentesoorten die overblijven. Denk aan de minder mooie blaadjes van spruitjes, het blad van de bloemkool of de stam van broccoli. Maar ook de schillen van andere producten worden bij ons hergebruikt in andere gerechten, zoals de schil van banaan.
Gys en bananen
En we zijn gek op banaan bij Gys… Zo kun je bij ons genieten van verschillende shakes met banaan als ingrediënt en hebben we een bananenbrood op de kaart. We hebben zelfs een dessert helemaal toegewijd aan dit gele ingrediënt. Dit dessert draagt de naam, je raadt het al “BANANAS!”
Het gebruiken van banaan om drankjes en desserts mee te bereiden, zorgt er ook voor dat we bij Gys bananenschillen overhouden. Hier kun je van alles mee doen. Je kunt bananenschillen bijvoorbeeld toevoegen als voeding aan je planten, je kunt het gebruiken als verzorgingsproduct voor je huid of haar - of: je kunt ermee koken! En dat doen we bij Gys. Wij maken “bacon” van onze bananenschillen. Eet je zelf thuis veel bananen en wil je weten hoe je deze schillen kunt omtoveren tot wat lekkers? Lees dan verder:
Wat heb je nodig voor bacon van bananenschil:
- Biologische bananenschillen, zoveel als dat je over hebt (wij gebruiken deze bij Gys. Deze hebben een lagere ecologische voetprint en er worden geen synthethische chemicaliën gebruikt voor het telen ervan)
- Olie die een hoge temperatuur kan bereiken zonder te verbranden (bijv. zonnebloemolie)
- Een deel suiker (bijv. 100 gram)
- Een deel water (bijv. 100 ml)
- Eventueel gerookt zout/rook aroma
Hoe maak je de bacon van bananenschil:
- Was de schil van de bananen goed onder de kraan (dit is het makkelijkste als de vrucht nog in de schil zit 😉)
- Snijd de bananenschil door de midden en snijd het topje waarmee de banaan vast zit aan de tros eraf.
- Snijd nu de bananenschil in kleine reepjes van een halve centimeter breed.
- Pak een pan en verhit de olie op hoog vuur.
- Wanneer de olie rookt, voeg je de bananenschil toe. Niet teveel in een keer, want dan koelt de olie te snel terug.
- Bak de bananenschil tot de banaan verkleurd. Dit duurt een paar minuutjes.
- Doe de banaan in een zeef boven een bakje om de banaan van de olie te scheiden.
- Herhaal dit proces tot je alle bananenschillen hebt gebakken.
- Maak de pan schoon en voeg suiker en water toe om een suikersiroop te maken. Dit doe je door een gelijk deel suiker en een gelijk deel water te gebruiken.
- Laat de suiker in het water smelten, je mag dit roeren. Wanneer de suiker gesmolten is voeg je de bananenschil toe.
- Kook de bananenschil in de suikersiroop voor ongeveer tien minuten.
- Haal dan de bananenschil uit de suikersiroop. Strooi hier nog een beetje rookzout of liquid smoke (van de toko) aan toe. Doe dit naar smaak, wees dus voorzichtig en voeg niet teveel in een keer toe!
- Je kunt de overgebleven suikersiroop nog verder inkoken, dan heb je een heerlijke bananencaramel!
- En klaar! De bacon van bananenschil is heel lekker in hartige gerechten als een zoete touch. Natuurlijk ook erg lekker met vanille-ijs of gebakken banaan!
Heb je dit gerecht gemaakt? Laat het ons dan vooral weten op Instagram of per mail. Dit vinden onze chefs namelijk echt heel erg leuk om te horen.
Nog iets over foodwaste
We streven er hard naar bij Gys om food waste tot een minimum te beperken. Zo gebruiken we restproducten zoveel als dat we kunnen en letten we goed op de porties van gerechten die we serveren. Voedselverspilling helemaal tegen gaan blijft een uitdaging. Zo blijven er nog wel eens voedselresten van gasten over op hun bord of zijn er onderdelen van fruit en groenten waar we echt niks mee kunnen. Denk hierbij het topje van een aubergine of het takje van cherrytomaten. Deze onderdelen eindigen bij ons in speciale afvalbakken van de Clique. Deze worden meerdere keren per week opgehaald en door de Clique voor allerlei doeleinden gebruikt. Kijk zeker eens op hun site als je benieuwd bent.
Ben je nieuwsgierig geworden wat wij nog meer doen bij Gys om voedselverspilling tegen te gaan? Kom dan zeker eens langs!