9 tips om te doen in december en rond kerst in Utrecht

9 tips om te doen in december en rond kerst in Utrecht

We see two people enjoying a hot beverage whilst dressed up warm for cold days.

Misschien wel de meest gezellige, maar ook vaak wel de meest drukke periode van het jaar, december! Wij zijn bij Gys allemaal groot fan van kerst en alles wat er mee te maken heeft, de sfeer, de gezelligheid en vooral het lekkere eten en drinken. Zodra Sinterklaas weer terug naar Spanje is worden de kerstlampjes weer tevoorschijn getoverd en worden onze restaurants helemaal gezellig gemaakt voor de kerstdagen! Ook buiten Gys om genieten al onze collega’s graag van de december dagen. Het liefste wel, zoals je natuurlijk van Gys gewend bent, op een duurzame manier. Daarom hebben wij onze collega’s om hun meest gezellige duurzame kerst en december 2022 tips in Utrecht te delen met jullie en daar is een mooi lijstje uit gekomen die we jullie niet willen onthouden!

Dus scroll gauw verder voor negen tips voor een extra gezellig, warm en sfeervol kerst periode in Utrecht.

1. Een duurzame kerstboom kopen/lenen

Dit lijstje staat vol December tips die je in Utrecht kunt ondernemen buitenshuis. Maar ook als je thuis bent wil je van de gezelligheid van kerst genieten! De ultieme kerstsfeer haal je toch echt in huis met een kerstboom. Helaas is een kerstboom niet altijd heel duurzaam wanneer je deze koopt, helemaal een zonder kluit. Heb je een tuin, dan kun je eraan denken om een kerstboom met kluit te kopen en deze na de kerst weer terug te planten. Doe wel even goed onderzoek bij wat voor kerstbomen dit mogelijk is! Volgend jaar kan je ‘m dan gewoon weer opnieuw uit de tuin graven en versieren! Wat je ook kunt doen is om een duurzame kerstboom te kopen van een organisatie die de kerstbomen na kerst weer terugplant in de natuur. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van Duurzame kerstbomen of gebruik een zoekmachine om meer te leren hierover. Op verschillende plekken in Utrecht kun je via deze organisatie een kerstboom halen.

Extra leuke tip van Myrthe van Gys: haal ‘m voor een extra leuke ervaring op met een bakfiets die je ook gemakkelijk online kunt huren!

2. Schaatsen tussen de treinen

Van 24 december 2022 t/m 8 januari 2023, kun je schaatsen tussen de treinen in het Spoorwegmuseum! Dagelijks is er een wisselend programma met allerlei activiteiten en muziek voor kinderen en volwassenen. Leer meer over treinen, geniet van een lekker drankje en schaats een rondje! Na vier uur ‘s middags kun je zelfs discoschaatsen! Kijk op de site van het Spoorwegmuseum voor meer info.

3. Maak een mooie wandeling bij Amelisweerd.

Breng een bezoekje aan Amelisweerd & Rhijnauwen en geniet van de prachtige herfst/winter kleuren en de natuur! Maak een stop bij de Veldkeuken voor een plantaardig kopje warme chocolademelk. Kleed je wel goed warm aan!

4. Eet je (bijna) misselijk aan oliebollen bij de oliebollenkraam op het Neude of Vredenburg

De oliebollenkramen aan het Neude en Vredenburg hebben de lekkerste vegan oliebollen, appelbollen, perenbollen en appel beignets van Utrecht! Haal wat lekkers tijdens het kerstinkopen doen of neem ze mee voor thuis. Genieten is gegarandeerd!

5. Koop je kerstcadeautjes en kerstversiering duurzaam!

Wil je je boom en huis gezellig maken met versiering of wil je kerstcadeautjes voor je familie en vrienden kopen, ga eens kijken bij kringloopwinkels. In Utrecht en omgeving vind je verschillende kringloopwinkels waar je unieke cadeautjes kunt kopen en mooie kerstversiering. Hierdoor weet je: je bent sowieso origineel!

Op 17 december is er in Overvecht een Buurtrommelmarkt waar allemaal spulletjes worden verkocht. Breng een bezoekje aan deze rommelmarkt en slaag hier voor je kerstaankopen!

6. Maak een glühwein/warme chocomelk tocht door Utrecht

Nodig je meest gezellige vrienden/familie uit, kleed je warm aan en maak een glühwein/warme chocomelk tocht door Utrecht! Op heel veel plekken in de stad wordt er door cafés en restaurants warme chocomelk en glühwein verkocht. Neem bij de ene plek het warme drankje mee en ga bij de andere lekker binnen zitten om op te warmen. Bijvoorbeeld met een gezellig spelletje erbij? Wees ook extra lief voor jezelf tijdens de drukke december periode en geniet van een stukje taart! Gys heeft sinds kort net een hele nieuwe kaart met allemaal glutenvrije en vegan zoetigheden!

Bij Gys aan de voorstraat en Amsterdamseweg kun je ook terecht voor glühwein en warme choco!

7. Maak een Utrecht Lumen tour met een gids

Tijdens de decembermaand kun je een lumen tour maken in het centrum van de stad. Een gids neemt je mee langs artistieke lichtprikkels in de stad! Kunstwerken, unieke geschiedenis van locaties en gebouwen, je krijgt het allemaal te zien. Leer hierbij meer over subtiele boodschappen over historie, de bewoners, de functie of de symboliek van een bouwwerk of locatie! De tours kun je gemakkelijk boeken via de volgende link.

8. Bezoek een van de kerstmarkten in Utrecht

In Utrecht zijn er verschillende kerstmarkten in december waar je helemaal in de kerstige sferen komt! Doe inspiratie op, geniet van een lekker warm drankje en een feestelijk hapje! Indebuurt heeft een lijstje samengesteld waar en wanneer je de kerstmarkten kunt vinden. Klik op de link om te lezen waar en wanneer je een kerstmarkt in Utrecht kunt bezoeken.

9. Bezoek de mooiste kerststal van Nederland in het museum Catharijneconvent

Vorig jaar verwierf het museum een achttiende eeuwse kerststal uit Napels. Maandenlang is het museum bezig geweest met het restaureren van de kerststal en met succes! Vanaf 18 december tot 8 januari mag iedereen gratis het Museum Catharijneconvent binnenlopen om de eeuwenoude kerststal te bewonderen!

We hopen dat je zal genieten van een gezellige Decembermaand in de mooiste stad (Utrecht natuurlijk) van het land! En, heb jij nog DE ULTIEME kerst tip die nu ontbreekt in dit lijstje? Laat het ons dan vooral weten via Instagram!

Deel