Maar waarom precies?

Maar waarom precies?

a pictures of organic food full of color

Je hebt vast weleens gehoord dat biologisch eten goed voor je is. Toch blijft er vaak een grote vraag hangen: waarom eigenlijk? Er wordt tegenwoordig zoveel gezegd over voeding en wat wél of niet gezond is, dat het lastig kan zijn om de kaf van het horen te scheiden. Hoog tijd om een paar van onze favoriete redenen om biologisch te eten op een rijtje te zetten. Deze keer gericht op gezondheid. Let’s go!

1. Het is gifvrij

Biologisch eten is eten dat 'schoon' en gifvrij wordt verbouwd zonder gebruik van pesticiden, antibiotica en onnatuurlijke meststoffen. De bodem waarin biologisch eten wordt verbouwd, bevat hierdoor talrijke levende organismes, voedingsstoffen en natuurlijke probiotica. Deze worden vervolgens ook overgedragen aan het eten die in dit rijke grond wordt verbouwd. Biologisch eten bevat hierdoor niet alleen meer voedingsstoffen maar ook positieve probiotica. Ook is biologisch eten makkelijker voor het lijf om te verteren omdat er geen pestisiden of giftoffen in je spijsvertering en bloedsomloop terecht komen. Hoe ons eten wordt verbouwd, kan hierdoor een groot impact hebben op ons mentale en fysieke gezondheid en op natuurlijk op het milieu. Meer weten? Lees verder.

2. Hormoonbalans

Af en toe een hormonale bui? Het zou zomaar aan je dieet kunnen liggen. Het is al lange tijd bekend dat de pestisiden die wij graag op ons eten spuiten hormoonverstoring veroorzaken. Ook is er vastgesteld dat deze populaire pestisiden vruchtbaarheids- en cyclusverstoring veroorzaken. Maar dames, je bent niet alleen. De bijwerkingen van pesticiden zijn wél eerlijk verdeeld. Pesticiden zijn niet alleen verbonden aan vruchtbaarheids problematiek bij vrouwen, maar ook bij mannen. Het is aangetoond dat het tot je nemen van onze favoriete pesticiden, via bespoten voedsel, zorgt voor verminderde spermakwaliteit en zwakker mannelijke vruchtbaarheid. Niet exact wat we willen. Helaas helpt het wassen van je groenten ook maar weinig. Pesticiden liggen niet netjes op ons eten als een laagje makeup die we er af kunnen halen. Bespoten eten groeit op in pesticide rijk grond, in een pesticiderijk omgeving. Het zit er helaas helemaal vol van. Dat klinkt ineens wat minder smakelijk. Dus, tijd voor een beetje goed nieuws. Aanvullend onderzoek heeft uitgewezen dat het eten van méér biologisch eten, direct gekoppeld staat aan een verbeterde vruchtbaarheid en hormoonbalans. Dus, als je klaar bent met de pms buien of andere hormoon kwaaltjes zoals acne, vruchtbaarheids kwalen of lastige stemmingen, angst en depressie (bij mannen en vrouwen). Kun je met het verhogen van je intake van biologisch eten al heel wat positiefs teweeg brengen. Food is medicine.

3. Betere gezondheid

Oké, hier hadden we het net al een beetje over, maar niet alleen hormonen worden positief beïnvloed door meer biologisch te eten. Ja, biologisch eten verlaagt het niveau van pesticiden in je urine. Dit verbeterd je vruchtbaarheid, hormooncycli en geboorteresultaten. Meer biologisch eten verminderd ook direct je kansen op non-Hodgkin-lymfoom en borstkanker. Ook is het bekend dat biologisch eten je BMI verlaagt en daarmee ook het risico op diabetes type 2. Biologisch eten is niet alleen goed omdat het géén pesticiden bevat. Het is ook beter omdat het bom vol antioxidanten zit. En antioxidanten bevorderen je gezondheid op werkelijk alle fronten. Dat is de kracht van clean en biologisch eten.

4. Betere smaak

Oké, dus biologisch eten is goed voor de gezondheid. Maar smaakt het ook echt beter? Smaak klinkt een beetje subjectief, nietwaar? Maar misschien toch niet! Het is getest en bewezen dat wanneer een plant biologisch groeit, zonder pesticiden, dat de smaak ook verbeterd wordt. Studies tonen aan dat hogere antioxidantenniveaus (de gezonde stoffen in biologisch eten) ook van invloed zijn op de “organoleptische eigenschappen van voedsel”. Oftwel de smaak, aroma en mondgevoel van ons eten. Kort om, we zijn er uit. Biologisch eten smaakt écht beter.

5. Meer voedingsstoffen

Het is niet meer dan logisch: als je groenten kweekt in voedzaam en gezond grond dat vol leven zit. Krijg je eten dat voedzaam, smakelijk, gezond en vol leven zit. Biologisch eten is uitgebreid getest. Wat blijkt? Biologisch eten heeft een hoger niveau van gezonde antioxidanten en probiotica. Én, afhankelijk van de plant zelf, kan biologisch eten zelfs een hogere voedingswaarde hebben. Het smaakt dus niet alleen lekkerder, er zit op alle fronten ook echt meer in. Wil wil nou nog ‘leeg’ eten eten, dat vol zit met pesticiden? Wij in elk geval niet. Daarom is Gys vanaf het begin 100% biologisch, beter voor jou, de planeet en alles dat leeft.

Extra informatie voor de health nerds

We hebben het de hele tijd over pesticiden en toxiciteit. Maar waarom is het eigenlijk belangrijk om onze toxine-inname te verlagen? Wel hierom. Ons lichaam is een geweldige filtermachine. Maar, steeds veel gifstoffen in lichaam propt, kan het filtertje verstopt raken. Als je filtertje niet meer werkt, kun je ook niet meer van dagelijkse giftoffen afkomen. En daar wordt je ziek van (kanker, auto-immuunziekte, vruchtbaarheidsproblemen, de lijst is lang). Tegenwoordig zijn er overal gifstoffen om ons heen. Denk aan verminderde lucht- en water kwaliteit, verwerkt en bespoten voedsel, twijfelachtige chemicalien in verzorgings producten en schoonmaakmiddelen. Het gaat dus echt niet alleen om hoeveel je afgelopen weekend gedronken heb, of die vette kater hap die je om 5 uur in de ochtend at. De giftstoffen waar het echt om gaat, zijn de giftstoffen die je stilletjes en dagelijks tot je neemt. Het verminderen van ons gifstoffen intake is een uitstekend plan voor ons allemaal.

Maar als we het het hebben over ‘ontgiften’ bedoelen we dan ‘detoxen’ met een reeks dure theeen en sapjes? Absoluut niet! De beste manier om te ontgiften is niet met sappen of met shakes. Sterker nog daar kan je systeem behoorlijk van schrikken. Gelukkig is ons lichaam een stukje slimmer dan wij. Ons lichaam is zo goed in het reinigen en ontgiften van ons systeem, dat het enige wat we hoeven te doen, is onze toxine-inname verminderen.

Dan kan ons lichaam precies doen waar ze voor gemaakt is, ons ontgiften en beschermen. Je toxine-inname verminder kan best makkelijk. Door bijvoorbeeld meer biologische eten in je dieet op te nemen. Maar het kan ook heel goed door je te focussen op schone en biologische schoonmaak- en verzorgingsproducten. Kleine dingen hebben een groot impact.

Als het om gifstoffen gaat, tellen alle kleine beetjes mee. Iedere keuze die zorgt voor een beetje minder gif in je lichaam, zorgt voor een betere gezondheid. Babystapjes maken al het verschil.

Reserveren - Voorstraat

Reserveren - A'damsestraatweg

Deel